EDUKACIJOM DO ZDRAVLJA ZUBA

Udruga za zaštitu zdravlja žena, Zagreb provodi projekt „EDUKACIJOM DO ZDRAVLJA ZUBI“uz potporu Ministarstva zdravstva . Cilj projekta je rana edukacija o zdravstvenim navikama kojima se mogu uspješno spriječiti bolesti zubi, prvenstveno rani karijes u dječjoj dobi, osigurati nicanje zdravih trajnih zubi i usvojiti zdrave navike u prehrani.

Dodatno,cilj programa je kroz radionicu usmjeriti djecu na prihvaćanje odgovornosti za zdravlje i aktivno sudjelovanje u zdravstvenom odgoju. Program se temelji na Strateškom planu promicanja i zaštite oralnog zdravlja 2015.-2017.i Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva do 2020.godine.

Programske aktivnosti su provedene putem interaktivnih edukativnih radionicama i vježbi s djecom dobnih skupina 3-7 godina.

Radionica je započela predstavljanjem tima. Zatim doktor dentalne medicine –voditelj tima postavlja djeci pitanja o njihovim dosadašnjim postupcima, o higijeni usta i zubi i eventualnom posjetu ordinaciji dentalne medicine. Djeci su pogledala DVD-a „Gric i Grec. Slijedi kratka prezentacija uz pomoć lutaka o razvoju zubi, objašnjava se djeci što je karijes i koja je uloga bakterija u nastanku karijesa, zašto treba održavati čistoću zubi nakon glavnog jela. Potom je na modelu čeljusti i modelu lutke pokazan pravilan način četkanja zubi. Djeca su samostalno s četkicama vježbala na modelima.                                                                            1

Provedena je likovna radionica u kojoj se koriste bojanke „Čitaj, oboji, nauči“. Bojanka potiče djecu da nacrtaju jedan od detalja koji su zapamtili od poruka.

U sklopu projekta posjetili smo ordinaciju dentalne medicine gdje nas je primio Darko Tomac,dr.med.dent. Djeca su upoznavala prostor, pribor a odvažni su sjeli na stolicu gdje im je doktor pogledao zubiće i premazao gelom.

 

 

“Vrtić je mjesto za igru, život i mi smo tu da im uljepšamo odgoj !”

Više Obavijesti

Budimo
U Kontaktu!

Radno vrijeme vrtića je od 6,30.15,30 i prilagođeno je potrebama roditelja.